Sagan om Eckerö Hotell och Restaurang

Det var ett par som hette Christina och Alex Karlsson som bodde i en röd liten stuga strax innanför två stora lönnar, vid vägen ner till Käringsund. Gården hade funnits i släkten sedan 1700-talet, då Alex förfäder köpte en bit mark just på det stället.  Christina var hemmafru och Alex steward på stora fartyg ute på oceanerna. De hade en dröm om att vara mera tillsammans, så de beslöt sig för att bygga ett turisthotell i början av 1960-talet, i samma tidevarv och anda som färjepoken startade på Åland.

Turisthotellet blev snabbt känt och omtyckt av de besökande gästerna och samma gällde Alex matlagningskonst. Han var känd för sin matskicklighet från sin tid på havet. Alex startade sin karriär redan som föräldrarlös 12-åring då han med endast ett bolster (madrass) under armen begav sig ner till hamnen och tog anställning på en galeas i Käringsund. I början av 1960-talet hade en dröm gått i uppfyllelse - han var ägare till ett turisthotell.

Idag finns inte Christina och Alex kvar längre och inte heller den lilla röda stugan där de en gång bodde. Men de två stora lönnarna finns kvar och innanför dem turisthotellet, som idag heter Eckerö Hotell och Restaurang. 1974 tog sonen Ronald (Ronny) Karlsson över driften av hotellet och driver det tillsammans med sin fru Sirpa än idag. De är nu inne på sin 49:de säsong tillsammans och under dessa år har mycket vatten runnit under broarna. Om man skulle skriva ner allt som har hänt så skulle de räcka till flera böcker, men här kommer några axplock:

  • Hotellet är utbygt i två olika etapper och renoveringar har genomförts fortlöpande.
  • 1977 fick stället b-rättigheter och året efter a-rättigheter. Ronald och Sirpa var då de yngsta på Åland med ägandeansvar som fick sådana rättigheter och idag är de troligtvis de äldsta.
  • I början av  1990-talet ville Ronald och Sirpa hitta en underhållningsform för sina gäster och de hittade verkligen sin rätta nisch. Då föddes nämligen Elvis och GraceÅland. Idag är GraceÅland känt över hela världen, mycket tack vare internet.
  • Många tusentals gäster har under åren besökt Eckerö Hotell och Restaurang och statistik från hemsidan visar att besökare från över 100 länder har läst mera om verksamheten där.
  • Besökarna har varit allt från vanliga knegare till kungligheter och presidenter. Men en sak har alla dessa gemensamt - de har varit gäster på hotellet!

Välkommen till Eckerö Hotell och Restaurang!